Тренінг конкурентоздатності та лідерства: силабус вибіркової навчальної дисципліни - Малімон, Людмила Яківна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
У сучасному VUCA-світі особистісний та професійний успіх людини значною мірою залежить від рівня її конкурентоздатності, а отже від розвитку лідерських якостей: здатності до ефективної комунікації й розвитку особистісного соціального капіталу, навичок впливу на інших і розуміння наслідків такого впливу, розвитку емоційного інтелекту, асертивності й уміння відповідати на сучасні виклики. Підприємства та організації сьогодні потребують від своїх працівників не лише високого рівня професійних знань, умінь і навичок, а й проактивності, спрямованості на досягнення високих професійних стандартів, що проявляється в лідерській поведінці, яку можна розвивати / навчатися, формуючи ефективні лідерські компетенції. Навчальна дисципліна «Тренінг конкурентоздатності та лідерства» присвячена вивченню сучасних підходів до розуміння конкурентоздатності особистості й спрямована на розвиток лідерського потенціалу і формування лідерських компетенцій студентів.
Програма навчальної дисципліни складена у відповідності до Стандарту вищої освіти України за спеціальністю 053 «Психологія» і враховує його вимоги. Метою навчальної дисципліни “Тренінг конкурентоздатності та лідерства” є розвиток конкурентоспроможності і формування лідерських компетенцій студентів. Програмою передбачені лекційні, практичні і лабораторні заняття, на яких будуть інтенсивно застосовуватися інтерактивні, тренінгові форми роботи. Окрім аудиторних занять, програма включає значний об’єм самостійної роботи студентів з метою опрацювання теоретичних джерел і виконання самостійних практичних завдань.
Keywords: Конкурентоздатність; Лідерство; Ефективна комунікація; Емоційний інтелект; Самоорганізація; Саморозвиток; особистісна успішність; Професійна самореалізація