Психологічні особливості прояву ПТСР як наслідок хронічного стресу у військовослужбовців - Линенко, Дмитро Олегович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження, завдання та методи дослідження психологічних особливостей прояву хронічного стресу та ПТСР у військовослужбовців, які перебувають у зоні ведення бойових дій. У першому розділі кваліфікаційної роботи описано численні дослідження, проведені вітчизняними та зарубіжними науковцями в галузі феноменології ПТСР та хронічного стресу у військових, що знаходяться в зоні ведення бойових дій. Проаналізовано основні ознаки посттравматичного стресового розладу та хронічного стресу у військовослужбовців, а також ознаки посттравматичного стресового розладу, як наслідку хронічного стресу. Наголошується на важливості дослідження даної проблеми в сучасних умовах воєнних дій і професійної підготовки військовослужбовців до виконання бойових завдань. Визначено основні психодіагностичні підходи до вимірювання показників рівня хронічного стресу та рівня вираженості посттравматичного стресового розладу під час війни. У другому розділі розглядаються питання емпіричного дослідження особливостей прояву ПТСР як наслідку хронічного стресу у військовослужбовців, які перебувають у зоні ведення бойових дій. Описано алгоритм організації та проведення емпіричного дослідження ПТСР та хронічного стресу у військовослужбовців. Зазначено основні принципи підбору психодіагностичних методик, які в достатній мірі можуть діагностувати феномен ПТСР та хронічного стресу. У третьому розділі викладена розробка програми впровадження технологій відновлення військовослужбовців з метою підвищення ефективності психологічної реабілітації учасників тривалих бойових дій.
Keywords: стресостійкість; резильєнтність; хронічний стрес; посттравматичний стресовий розлад; стрес; дистрес