Вплив засобів фізичної реабілітації на стан хворих із коксартрозом, поєднаним з ожирінням - Фурман, Юрій Миколайович; Furman, Yuriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Ожиріння – важливий фактор ризику розвитку коксартрозу внаслідок надмірного механічного навантаження на суглоби й обмеження фізичної активності. Проведено дослідження 38 пацієнтів із коксартрозом у поєднанні з ожирінням. Мета статті – вивчити вплив розробленої комплексної програми фізичної реабілітації в пацієнтів із коксартрозом, поєднаним з ожирінням, з урахуванням патогенетичних ланок розвитку захворювань. Реабілітаційна програма включала рекомендації зі зміни способу життя, дієту (зі зменшенням калорійності складу їжі), спеціальні фізичні та дихальні вправи, лікувальну ходьбу, масаж, фізіотерапію. У результаті проведеного дослідження встановлено позитивні зміни: зменшення маси тіла, покращення функціональної здатності суглобів, метаболічного й оксидантного гомеостазу. Obesity is an important risk factor for coxarthrosis due to excessive mechanical loading of the joints and limitation of physical activity. A study was conducted on 38 patients with coxarthrosis in combination with obesity. The purpose of the study is to study the effect of the developed comprehensive program of physical rehabilitation in patients with coxarthrosis combined with obesity, taking into account the pathogenetic components of disease development. The developed rehabilitation program included: recommendations for changing lifestyle, diet (with reduced caloric content of food composition), special physical and respiratory exercises, therapeutic walking, massage, physiotherapy. As a result of the study, positive changes were found: reduced body weight, improved joint function, metabolic and oxidative homeostasis.
The effect of Physical Rehabilitation Means on the Condition of Patients with Coxarthrosis Combined with Obesity
Keywords: фізична реабілітація; коксартроз; ожиріння; physical rehabilitation; coxarthrosis; obesity