Стратегічне управління сталим розвитком сільських територій у контексті євроінтеграційних викликів - Хомюк, Наталія Леонідівна (Національний університет водного господарства та природокористування, 2025)
Проаналізовано стратегічні засади управління сталим розвитком сільських територій України в умовах євроінтеграційних викликів та повномасштабної війни. Визначено основні проблеми розвитку сільських громад — відтік населення, інфраструктурна відсталість, деградація довкілля та обмежений доступ до базових послуг. Наголошено, що курс України на європейську інтеграцію вимагає гармонізації політики регіонального розвитку з принципами сталості, інклюзивності та багаторівневого управління. Досліджено європейські практики управління сільським розвитком, які передбачають поєднання економічних, соціальних і екологічних пріоритетів, розвиток фермерства, зеленого туризму, підприємництва та збереження біорізноманіття. Розкрито роль державної та регіональної стратегій, децентралізації, а також участі громад у формуванні місцевих стратегій розвитку. Підкреслено значення інклюзивного управління, участі молоді, партисипації та екологічних інновацій у зміцненні стійкості сільських територій. Зроблено висновок, що успішна євроінтеграція України передбачає створення згуртованих, конкурентоспроможних і сталих сільських громад, здатних ефективно використовувати європейські інструменти підтримки.
Keywords: стратегічне управління; сталий розвиток; сільські території; децентралізація; євроінтеграція; місцеве самоврядування; інклюзивність; екологічні інновації