Гідрохімічні дослідження озерних екосистем Шацького національного природного парку (озеро Соминець) - Ситник, Ю. М.; Шевченко, П. Г.; Осадча, Н. М.; Матейчик, В. І.; Хомік, Н. В.; Sytnik, Yu. M.; Shevchenko, P. G.; Osadcha, N. M.; Khomik, N. V.; Mateychik, V. I. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2012)
У статті проаналізовано матеріали гідрохімічних досліджень озера Соминець. Оцінено якість води на сьогодні, з’ясовано, що вона значною мірою зумовлена антропогенними чинниками. Встановлено тенденції до підвищення мінералізації води та зміни її іонного складу. Відзначено збільшення кількості біогенів у водоймі. The paper deals with the analysis of the main hydrochemical indices of natural water of the Lake Sominetz. Water mineralization is measured on a broad scale and defined in terms of hydrochemical and hydrobiological indices. The correlation between the main components is changing, the content of biogenous substances is increasing.
Hydrochemical Investigations of Lake Ecosystems of Shatsky National Park (Lake Sominetz)
Роботу виконнано у відділі екологічної токсикології ІГ НАН України та науковому відділі ШНП
Keywords: озеро Соминець; мінералізація; вміст головних іонів; біогенні компоненти; антропогенний вплив; lake Sominetz; water mineralization; salt composition; biogenous substances; anthropogenic press