Попередній аналіз фауни мошок (Simuliidae, Diptera) в межах Ківерцівського НПП «Цуманська пуща» - Сухомлін, Катерина Борисівна; Зінченко, Олександр Павлович; Зінченко, Марія Олександрівна; Sukhomlin, Kateryna B.; Zinchenko, Oleksandr P.; Zinchenko, Mariia O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
На території національного природного парку «Цуманська пуща» у 2018 р. зареєстровано 13 видів мошок з роду Simulium та 5 підродів: Nevermannia Enderlein, 1921 (2), Eusimulium Roubaud, 1906 (1), Boophthora Enderlein, 1921 (1), Wilhelmia Enderlein, 1921 (2), Simulium Latreille, 1802 (7). Серед представників роду Simulium найбільшу кількість видів (38,5 %) має підрід Simulium. Симуліїдофауна парку алохтонна і складається з мігрантів із бореальної. середземноморської та степової зон. із переважанням бореальних видів - 53,8 %. У р. Конопелька в межах парку зареєстровано 13 видів, у р. Путилівка - 5 видів, у р. Грушвиця - 5 видів, у р. Рудка - 3 види, у р. Кормин - 2 види та у меліоративних каналах - 3 види. Загалом у гідротопах парку домінуючими (ІД > 30 %) є S. (B.) erythrocephalum, розповсюдженими (ІП > 60 %) є S. (S.) ornatum, S. (N.) volhynicum, S. (B.) erythrocephalum. Максимальна щільність преімагінальних фаз розвитку спостерігається у 2 декаді квітня (1700 особин/дм2) і 1 декаді травня (1500 особин/дм2).
Preliminary analysis of blackflies fauna (Simuliidae, Diptera) on the territory of the Kirertsovsky NNP "Tsumanska Pushcha"
Роботу виконано на кафедрі зоології СНУ імені Лесі Українки
Keywords: Simuliidae; Tsumanska Pushcha; мошки; black flies; Цуманська пуща