Структура лісового фонду ДП «Прибузьке ЛГ» - Павловська, Тетяна Сергіївна; Білецький, Юрій Валентинович; Рудик, Олександр Володимирович; Купира, Аліна Степанівна; Pavlovska, Tetiana S.; Biletskyi, Yurii V.; Rudyk, Oleksandr V.; Kupyra, Alina S. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті проаналізовано сучасну структуру лісового фонду державного підприємства «Прибузьке лісове господарство» (далі – ДП «Прибузьке ЛГ») в якості індикатора видів лісокористування та збереженості природних екосистем Волинського Полісся. Для цього детально проаналізовано структуру лісового фонду підприємства за категоріями захисності (експлуатаційні, захисні, рекреаційно-оздоровчі ліси та ліси природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення) та за категоріями земель (вкриті лісовою рослинністю, не вкриті лісовою рослинністю, нелісові землі, серед яких виділяють сільськогосподарські угіддя, води, болота, садиби й споруди, траси, піски й інші нелісові землі). Окремо проаналізовано структуру експлуатаційних, захисних, рекреаційно-оздоровчих та природоохоронних лісів за категоріями земель. Оскільки територія досліджуваного лісгоспу входить до двох адміністративних одиниць, проаналізовано структури лісового фонду ДП «Прибузьке ЛГ» межах Любомльського й Шацького районів. Дослідження побудовано на матеріалах ДП «Прибузьке ЛГ» та Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства (далі ВОУЛМГ).

The article contains analysis of the current structure of the forest state enterprise «Prybuz'ke forestry» (hereinafter − DP «Prybuz'ke LG») as one of the indicators of kinds of forest management and preservation of natural ecosystems of Volyn Polissya. With a purpose to do this, a detailed analysis of the structure of forest enterprises by categories of protection (operational, safety, recreational forests and forest conservation, scientific, historical and cultural) and by categories of land (covered with forest vegetation, not covered with forests, non-forest land, including isolated farmland, water, wetlands, farms and facilities, roads, sand and other non-forest land) were made. A separate analysis of the structure of operation, security, recreation and health improvement and conservation of forest according to the land categories was made. Since the studied forestry area is a part of two administrative units, the structure of forest state enterprise «Prybuz'ke LG» within Liuboml and Shatsk districts was analyzed. The study is based on the material of DP «Prybuz'ke LG» and Volyn Regional Office of a Forestry and Hunting (VROFH).
The structure of forest fund of DP «Prybuz'ke LG»
Keywords: експлуатаційні ліси; захисні ліси; ліс; ліси природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення; лісове господарство; лісовий фонд; рекреаційно-оздоровчі ліси; структура лісового фонду; operational forests; protective forests; woods; forest conservation, scientific, historical, cultural; forestry; forest fund; forest recreation and wellness; the structure of forest fund