Неформальна освіта як засіб формування професійних компетентностей інформаційного аналітика - Жалай, Любов Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній роботі висвітлено теоретичні, нормативно-правові та практичні аспекти використання неформальної освіти як засобу формування професійних компетентностей фахівця з інтелектуального аналізу даних. Визначено роль роботодавця та працівника у процесі впровадження неформальної освіти в професійну діяльність інформаційного аналітика. Здійснено детальний огляд ресурсів надавачів неформальних освітніх послуг із підкресленням їх географічної, мовної та інституційної приналежності. Розглянуто показники відвідуваності аудиторією вебресурсів для неформального навчання. Обґрунтовано необхідність впровадження неформальної освіти як невіддільного компонента формування професійних компетентностей аналітика в контексті безперервного розвитку на корпоративному та індивідуальному рівнях. Запропоновано практичні рекомендації щодо результативного поєднання неформальних освітніх продуктів та навчальних програм (з урахуванням специфіки функціональних обов’язків інформаційного аналітика в комерційному секторі). Виокремлено способи представлення результатів неформальної освіти та інших професійних досягнень шляхом формування освітнього портфоліо фахівцем інформаційно-аналітичної сфери.
Keywords: неформальна освіта; надавачі освітніх послуг; освітні ресурси та продукти; інформаційний аналітик; інтелектуальний аналіз даних; індивідуальна траєкторія навчання; професійні компетентності; освітнє портфоліо