Критичне мислення як спосіб формування літературної компетентності на уроках зарубіжної літератури - Вірста, Світлана (My University, 2017)
У статті висвітлюються особливості сучасного компетентнісного підходу в освітньому процесі, що покликаний забезпечити соціалізацію учнів та їхню інтеграцію в сучасне суспільство, сформувати в них стійкі моральні принципи й світоглядні орієнтири, виховати особистість із національною свідомістю, громадянськими якостями й критичним мисленням, здатною до творчого вирішення життєвих задач, саморозвитку та самонавчання. Розглядаються аспекти формування ключових компетентностей та літературної компетентності учнів на уроках зарубіжної літератури за умови використання методів критичного мислення та компетентнісно орієнтованих завдань на уроках зарубіжної літератури. Визначаються етапи базової техніки формування критичного мислення учнів. The article deals with the peculiarities of the modern competency approach in the educational process, which is intended to ensure the socialization of students and their integration into the modern society, to form stable moral principles and ideological orientations , to educate the person with national consciousness, civic qualities and critical thinking capable of creative problem-solving, self-development and self-education. The aspects of the formation of the key competences and students’ literary competence in the classes of foreign literature are considered, with the use of the critical thinking methods and competency-oriented tasks. The stages of the basic technology of a critical thinking formation are determined.
Keywords: освітній процес; компетентність; мислення; критичне мислення; ключові компетентності; літературна компетентність; компетентнісно орієнтовні завдання