Водні об'єкти територій Смарагдової мережі Волинської області - Фесюк, Василь Олександрович; Мороз, Ірина Анатоліївна; Білецький, Юрій Валентинович; Фір, Ілля-Захар Романович (My University, 2025)
У межах Волинської області розташовано 13 територій Смарагдової мережі, водні об'єкти яких формують складну гідрологічну систему. Вона включає річки, озера та болотні масиви. Проведений аналіз дозволив виділити найважливіші особливості цих водних об'єктів та їх характеристики. Річкова мережа територій Смарагдової мережі представлена великими транскордонними річками (Західний Буг, Прип'ять), середніми (Стир, Турія, Стохід) та малими річками. Найбільші річки регіону характеризуються значною протяжністю: Західний Буг (772 км), Прип'ять (775 км), Стир (483 км). Особливістю гідрологічного режиму річок є переважання снігового живлення з весняною повінню та літньо-осінньою меженню. Характерною рисою річок досліджуваної території є незначний похил русла, що зумовлює повільну течію. Наприклад, похил річки Прип'ять становить лише 0,08‰, Стиру – 0,20‰. Це призводить до формування звивистих русел та широких заплав, які часто заболочені. Ширина заплав може сягати 2-4 км у Прип'яті та 3-4 км у нижній течії Турії.
Keywords: водні об'єкти; Смарагдова мережа; Волинська область; 556.1(477.82)