Герой трьох народів – польського, французького та українського – генерал Кароль Отто Княжевич - Ковальчик, Рафал Віктор (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Генерал Кароль Отто Княжевич увійшов в історію Польщі, Франції, Італії та України. Він боровся за вільну Польщу під час війни 1792 р. з російськими військами, потім – під час повстання під керівництвом Тадеуша Костюшка, у легіонах в Італії, був співзасновником Наддунайського легіону, увійшов у коло аристократів-власників земель в Україні, очолював польську місію в Парижі експозитури Національного уряду під час Листопадового повстання 1830 р. У період Великої еміграції поляків до Франції став «іконою» польської еміграції, меценатом і співзасновником Польської бібліотеки в Парижі. Його звʼязки з Україною виникли після відставки з посади командувача Наддунайського легіону у званні генерала дивізії в 1800 р. Княжевич оселився на Волині, узявши в оренду село Зеленці в князя Євстахія Сангушка. Мав підтримку серед місцевих магнатів як представник нової військової еліти. Запроваджував нові прийоми ведення господарства, перевів селян із панщини на чинш.
Keywords: генерал Кароль Отто Княжевич; повстання під проводом Костюшка; Наддунайський легіон; наполеонівські війни; Листопадове повстання 1830 р.; Польська бібліотека в Парижі.