Методика організації і проведення екологічних екскурсій у навчанні біології 7 класу - Радчук, Вікторія Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Екологічні екскурсії є найбільш дієвим засобом реалізації компетентнісного підходу, оскільки забезпечують практичну діяльність учнів і підвищують їхню мотивацію до вивчення природничих наук. У роботі розроблена методика організації і проведення екологічної екскурсії ботанічного спрямування для 7 класу закладу загальної середньої освіти. Загальні характеристики лінійного маршруту: загальний кілометраж – 1 км, тривалість маршруту 90 хвилин, кількість основних зупинок – 4, початок – територія Стрілецького ліцею, закінчення – берег р. Случ. Ключовим елементом методики є використання інтерактивних та практичних методів: екологічного квесту, біоіндикації (визначення чистоти повітря за лишайниками), евристичної бесіди та роботи з індивідуальними картками. Зміст екскурсії адаптовано під ботанічний матеріал 7 класу та регіональні особливості Сарненський район (Полісся). Для учнів розроблені диференційовані та групові завдання, що охоплюють морфологію, систематику та екологічні пристосування рослин. Розроблена методика апробована автором під час проходження виробничо-педагогічної практики у Стрілецькому ліцеї Сарненської міської ради Сарненського району Рівненської області.
Keywords: екологічна екскурсія; інтерес до біології; природнича та екологічна компетентність учнів