Потенціометричний сенсор для визначення окисників - Гудим, Дмитро Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Показано, що трийодидний сенсор з бутилродаміном С здатний утворювати іонні асоціати. Встановлено, що ці асоціати можна виділити у твердому стані та використовувати як електродоактивні речовини під час створення потенціометричних сенсорів для визначення окисників. Досліджено термічну поведінку іонного асоціату трийодиду з бутилродаміном С та на його основі виготовлено мембрани різного складу. Проаналізовано вплив природи й концентрації пластифікатора, а також вмісту електродоактивної речовини на характеристики сенсора. Визначено робочий діапазон рН, час відгуку та вплив внутрішнього розчину на хімікоаналітичні параметри розроблених сенсорів. Апробація сенсора проведена під час визначення окисників у модельних розчинах та йодованій питній воді.
Keywords: трийодид; бутилродамін; іонний асоціат; потенціометричний сенсор; електродоактивна речовина