Загальне поняття мовної особистості - Застровська, Софія Олександрівна; Zastrovska, S. O.; Застровський, Олександр Анатолійович; Zastrovskyj, O. A. (Волинський національний університет ім. Лесі Українки, 2011)
У роботі досліджується загальне поняття мовної особистості, її основні параметри, загальні характеристики та цілісну структура. При цьому було враховано парадигматичні засади сучасної науки про мову, які визначають її історичний характер, соціальну та психічну природу та системно-знакову будову. Проаналізовано перші спроби визначення цього поняття і зв’язок мовної особистості з художнім образом, наведено вербально-семантичний, тезаурусний та мотиваційно-прагматичний рівні аналізу мовної особистості. The article is devoted to the investigation of general concept of linguistic identity, its main peculiarities, characteristics and complete structure. The paradigmatic principles of modern linguistics, which determine its historical characters, social and mental nature, system-sign structure have been taken into consideration. The first attempts to analyze the definition of the given concept and connection of linguistic identity with literary image have been made. The analyses of verbal-semantic, thesaurus and motive-pragmatic levels has been proposed.
The General Concept of Linguistic Identity
Keywords: особистість; мовна особистість; художній образ; лінгводидактика; лінгво-когнітивний рівень (тезаурусний); комунікативна сила; personality; linguistic identity; literary image; lingual didactics; lingual and cognitive level (thesaurus); communicative output