Динаміка фізичної підготовленості підлітків з різними темпами біологічного дозрівання протягом навчального року - Сітовський, Андрій Миколайович; Чижик, Віктор Васильович (Харківська державна академія дизайну та мистецтв, 2009)
Установлено, що школярі з різним рівнем біологічного дозрівання всередині однієї віково-статевої групи відрізняються між собою за показниками фізичної підготовленості. Виявлено гетерохронність настання сенситивних періодів та розвитку рухових здібностей протягом навчального року у середині віково-статевих груп учнів 7-х класів, що зумовлено тем- пами біологічного дозрівання школярів. Оцінювання фізичної підготовленості доцільно проводити з урахуванням темпів біо- логічного дозрівання школярів.
Keywords: темпи біологічного дозрівання; рухові здібності; кількісна оцінка біологічного віку; диференційована оцінка фізичної підготовленості