Особливості сучасного та крейдового рельєфу Західного Полісся, прилеглого до Хотиславського кар’єру Білорусі - Зузук, Федір Васильович; Залеський, Іван Іванович; Zuzuk, Fedir V.; Zaleskyi, Ivan I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Сучасний рельєф регіону, який прилягає до Хотиславського кар’єру Білорусі відзначається незначними перепадами висот − від 150 до 220 м. Виділяється сім рівневих поверхонь. Найпоширеніші гіпсометричні поверхні 160–170, 150–160 м. Рельєф понижується із заходу на схід і з півдня на північ. Підвищені його форми пов’язані з кінцево-моренними утвореннями – Ростанське підняття та підвищення на півдні від с. Головно до с. Смоляри через с. Стара Гута. У рельєфі крейдової поверхні виділяється 11 гіпсометричних рівнів, що дає можливість виділити долину Кшна–Прип’ять і її тальвег. Також досить чітко простежуються північний і південний вододіли, які обрамлюють згадану долину. Загалом рельєф крейдової поверхні значно розчленований і має похил із заходу на схід і з півдня на північ. Із підвищеннями крейдового рельєфу корелюються кінцево-моренні утворення. The modern relief of the area, adjacent to Khotyslav quarry in Byelorussia is marked by the height overfalls from 150 to 220 m. Seven surfaces are determined. The most widely spread are hypsometric surfaces of 160–170 and 150–160 m. The relief goes down from west to east and from south to north. The higher forms of relief is connected with the final moraine formations – Rostansk hill and the elevation on the south from village Golovno to village Smolyari through village Stara Guta. 11 hypsometric levels are determined in the chalky terrain. It gives an opportunity to separate valley Kshna–Prypyat and its thalweg. The north and the south watershedlining the valley, is clearly marked. In general, the chalky terrain surface is significantly distributed with the incline from west to east and from south to north. The chalky terrain hills are correlated with the final moraine formations.
The Peculiarities of Modern Chalky and Relief of the Western Polissya Adjoining to Khotyslavsk Quarry in Byelorussia
Keywords: Хотислав; сучасний рельєф; кінцева морена; крейдовий рельєф; Кшна–Прип’ять; вододіли; Khotyslav; modern relief; chalky terrain; the final moraine; Kshna–Prypyat; watershed