Резильєнтність як складова психічного здоров’я лікарів-педіатрів первинної ланки медицини - Лєщинська Оксана Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Випускна кваліфікаційна робота присвячена вивченню резильєнтності як складової психічного здоров’я лікарів-педіатрів первинної ланки медицині. Для досягнення мети та реалізації завдань роботи впродовж 2023-2024 року на базі медичних установ міста Луцька та Волинської області було опитано 45 лікарів-педіатрів. Дослідження проводилось із дотриманням вимог етичного комітету кафедри загальної та клінічної психології Волинського національного університету імені Лесі Українки. Діагностовані були поділені на дві групи згідно стажу їх профеісйної діяльності: до 10 років роботи за фахом (18 осіб) та понад 10 років (27 респондентів). За результатами проведеного емпіричного дослідження в кожній з груп лікарів-педіатрів первинної ланки медицині було визначено:  особливості вияву психічного здоров’я, зокрема за такими його показниками як: гедоністичне благополуччя, загальне позитивне функціонування, соціальне благополуччя та психологічне благополуччя;  загальний рівень резильєнтності та специфіку представленості ресурсів;  наявність й рівень сформованості симптомів та фаз емоційного вигорання;  розлогі кореляційні зв’язки резильєнтності та показників психічного здоров’я, симптомів емоційного вигорання й психологічної ресурсності особистості. Розпочате магістерське дослідження має перспективу подальшого вивчення.
Keywords: резильєнтність; психічне здоров’я; психологічне здоров’я; емоційне вигорання; тривога; резистентність; виснаження; ресурсність