Квазіпотрійні системи АI2X – CIII2X3 – DIVX2 (АI – Cu, Ag; CIII – As, Sb ; DIV – Ge, Sn; X – S, Se): фазові рівноваги, склоутворення, властивості проміжних фаз - Березнюк, Орися Павлівна; Піскач, Людмила Василівна; Гулай, Любомир Дмитрович; Климович, Олена Сергіївна; Іващенко, Інна Алімівна (My University, 2025)
У монографії систематизовано результати дослідження фазових рівноваг у квазіпотрійних системах Cu(Ag)2S(Se) – As(Sb)2S(Se)3 – Ge(Sn)S(Se)2. Представлено побудовані ізотермічні перерізи, діаграми стану політермічних перерізів, проекції поверхонь ліквідуса, що відображають особливості фазового співіснування бінарних, тернарних, тетрарних сполук і твердих розчинів на їх основі. Подано результати дослідження кристалічної структури нової тетрарної фази Ag2As6SnSe12. Наведено встановлені області склоутворення у цих квазіпотрійних системах та описані термічні, оптичні та фотолюмінесцентні властивості деяких склозразків, які мають високий потенціал для застосування в оптоелектроніці, фотоніці та сенсорних технологіях. Отримані результати є науковим підґрунтям для керованого синтезу перспективних матеріалів із заданими властивостями і основою для оптимізації умов синтезу нових функціональних матеріалів. Монографія рекомендована для науковців і здобувачів освіти у галузях хімії та фізики твердого тіла.
Keywords: халькогенідні сполуки; квазіпотрійні системи; фазові діаграми; склоутворення; кристалічна структура; тернарні сполуки; оптичні властивості; фотолюмінесценція; напівпровідникові матеріали; 544.723; 537.87; 621.37