Україна у 1939–1941 рр.: влада і суспільство - Баран, Володимир Кіндратович; Baran, Volodymyr K. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Метою викладання навчальної дисципліни ”Україна у 1939–1941 рр.: влада і суспільство“ є формування у студентів цілісного та об’єктивного уявлення на рівні вимог вищої школи про особливості політичного, соціально-економічного, національно-культурного розвитку України у 1939–1941 рр. Основними завданнями вивчення дисципліни Україна у 1939–1941 рр.: влада і суспільство є: розглянути передумови приєднання західноукраїнських земель до складу УРСР, розкрити ключові проблеми радянсько-німецьких відносин напередодні Другої світової війни; дати аналіз політичних процесів в західноукраїнському регіоні: утвердження радянської політичної системи, становище українського та польського національних рухів опору; розкрити механізм та масштаби депортаційної політики радянської влади; простежити основні тенденції соціально-економічного розвитку УРСР; висвітлити ключові аспекти національно-культурного життя.
Keywords: радянізація; комуністична ідеологія; репресії; колективізація; тоталітаризм; українські землі