Кореляційний аналіз когнітивних ВП за умов мануальної асиметрії (віковий аспект) - Коцан, Ігор Ярославович; Кузнєцов, Ілля Павлович; Качинська, Тетяна Валеріївна; Kotsan, I. Ya.; Kuznetsov, I. P.; Kachynska, T. V. (Ужгородський національний університет, 2009)
Вивчались особливості міжпівкулевих та внутрішньопівкулевих взаємодій у право- та ліворуких осіб чоловічої статі молодшої та старшої вікових груп залежно від ймовірності подачі значимих зорових стимулів. У право- та ліворуких осіб старшої вікової групи, порівняно з молодшою, відмічена більш виражена просторова синхронізація. У праворуких хлопчиків 7-8 років до процесів класифікації елементів зображення залучались передньоасоціативні ділянки лівої та задньоасоціативні – правої півкуль. У ліворуких осіб того ж віку впізнання та підрахунок значимих стимулів здійснювалось за умов активації тільки задньоасоціативних ділянок правої півкулі. Незалежно від типу мануальної асиметрії та віку досліджуваних, при зменшенні вірогідності подачі тестових стимулів, відмічено поступове наростання кореляційних зв’язків. Features of interhemisphere and intrahemisphere interactions in right- and left-handed junior and older teenage groups males of in conditions of different significance probability of visual stimuli were studied. Both right- and left-handed persons of the older age groups, compared with the juniors, showed more emphasized EP spatial synchronization. Right-handed 7-8 year-old boys involve anterior associative lobes of the left hemisphere and posterior associative lobes of the right hemisphere in the processes of the the image elements classification. Left-handed juniors accomplish the recognition and counting of the significant stimuli due to the activation of only posterior associateve lobes of the right hemisphere. Regardless to the type of manual asymmetry and age, the decrease of the test stimuli appearence probability results in the gradual increase of the correlative links.
Correlation analysis of cognitive evoked potentials in conditions of manual asymmetry (age aspect)
Keywords: викликані потенціали; evoked potentials; просторова синхронізація; spatial synchronization; кореляційний зв’язок; correlation; мануальна асиметрія; manual asymmetry