Україна у процесах євроінтеграції - Бусленко, Василь Володимирович; Buslenko, Vasyl V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Метою вивчення дисципліни є аналіз особливостей виникнення, розвитку і трансформації процесів європейської інтеграції, сучасної співпраці України з країнами Європейського Союзу, головних проблем і перспектив її вступу до ЄС. Основними завданнями вивчення дисципліни є : дослідження витоків інтеграційних процесів у післявоєнній Європі; аналіз процесів розширення і трансформації ЄС; формування навичок використання понять і категорій, що застосовуються у сфері міжнародних відносин та створення умов для проведення самостійного аналізу окремих аспектів зовнішньополітичного курсу України; на основі аналізу фактичного стану справ розвитку геополітичних процесів формування у студентів чітких понять і розуміння реальних можливостей співробітництва з ЄС; з’ясування основних повноважень Європейської Ради, Ради Міністрів, Єврокомісії, Європарламенту, Суду Європейської спільноти та інших органів ЄС; визначення критеріїв вступу до ЄС — географічного, політичного, економічного, правового, критерію абсорбції; окреслення головних етапів вступу України до ЄС; розкриття сутності Європейської політики сусідства і шляхів її реалізації для України; з’ясування рівня співробітництва України та ЄС в політичній, економічній, культурно-освітній сферах; визначення проблем і перспектив вступу України до ЄС.
Keywords: європейська інтеграція; Україна; зовнішня політика