Інформаційно-аналітична діяльність в Україні: стан та перспективи розвитку - Дудко, Тетяна Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній роботі досліджено місце і роль інформаційно-аналітичної діяльності у розбудові інформаційного суспільства, окреслено проблеми у її розвитку, перспективи подальших змін у названій сфері. Доведено, що різноманітність та зростаючі обсяги інформації, необхідність її диференціації та обробки, відсутність достовірного знання призвели до зростання в суспільному розвитку України ролі інформаційно-аналітичної діяльності. Окреслено тенденції розвитку інформаційно-аналітичної діяльності в останні десятиріччя. Звернуто увагу на її важливе значення для реалізації державного управління на усіх його рівнях, розвитку усіх сфер життєдіяльності українського суспільства. Здійснено класифікацію та проаналізовано стан розвитку вітчизняних інформаційно-аналітичних служб, створювані ними продукти та послуги. Визначено проблеми, які існують у галузі реалізації інформаційно-аналітичної діяльності в Україні (необхідність удосконалення правового забезпечення досліджуваної сфери діяльності; відмови від використання застарілих методів інформаційно-аналітичної діяльності на різних рівнях прийняття управлінських рішень, підвищення професіоналізму співробітників; недостатньо визначеними є етичні основи інформаційно-аналітичної діяльності; наявність суперечностей у визначенні ролі та місця відповідних інформаційно-аналітичних підрозділів у структурно-функціональній системі органів державного управління, організацій; удосконалення потребує організація досліджуваного виду діяльності в установах, організаціях, на підприємствах усіх форм власності з урахуванням їх галузевої приналежності; необхідність покращення технічної бази інформаційно-аналітичної діяльності; більшої уваги вимагають питання використання інформаційно-аналітичної діяльності для забезпечення національної безпеки). Вказано, що головною тенденцію подальшого розвитку українського суспільства буде зростання ролі інформаційно-аналітичної діяльності, що потребує уваги до підготовки висококваліфікованих фахівців у названій галузі.
Keywords: інформаціно-аналітична діяльність; інформація; аналітика; інформаційне суспільство; Україна; інформаційно-аналітична служба; державне управління