Гідрологічний режим річки Прип’ять - Хайнацька, Анна Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню сучасних тенденцій зміни гідрологічного режиму, аналізу забруднення води в р. Прип’ять та розробки комплексу заходів поліпшення гідроекологічного стану басейну. Проаналізовано фізико-географічні умови території басейну річки, гідрологічні та гідрохімічні особливості на двох гідрологічних постах. Досліджено сучасні особливості використання водних ресурсів та рівень забруднення річкових вод в період 2021-23 рр.. У дослідженні значна увага приділяється антропогенному впливу на водні екосистеми. Його наслідками є евтрофікація, сільськогосподарські стоки, побутові забруднювачі та недотримання водоохоронного законодавства. Все це сприяє надлишку біогенних речовин у водоймах і може призводити до цвітіння водойми, дефіциту кисню та втрати біорізноманіття. У роботі наголошується на необхідності розробки комплексу заходів для покращення гідроекологічного режиму. Розроблений комплекс містить рекомендації, щодо зменшення використання добрив в сільському господарстві, покращення стану систем водовідведення і очисних споруд, також важливими є заходи укріплення берегів та проведення освітньої діяльності для населення
Keywords: річка; басейн річки; гідрологічний пост; зміни гідрологічного режиму; сучасний стан р. Прип’ять; гідроекологічний стан річки; забруднення води; заходи поліпшення гідроекологічного стану річки