Методичні засади побудови програми фізичної реабілітації недоношених дітей із руховими порушеннями на першому році життя - Василенко, Євген Володимирович; Лазарева, Олена Борисівна; Вітомський, Володимир Вікторович; Vasilenko, Evgeny; Lazareva, Elena; Vitomsky, Vladimir (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Кожен рік у світі народжується понад 15 млн недоношених дітей, що дорівнює 10 % від усіх новонароджених. Недношеність – головна причина смерті новонароджених. Велика кількість дітей, котрі вижили, стають інвалідами. Мета роботи – теоретичне обґрунтування використання комплексного етапного алгоритму фізичної реабі¬літації недоношених дітей різного ступеня гестації з руховими порушеннями. Матеріали та методи. Досліджено досвід вітчизняних і зарубіжних спеціалістів у сфері фізичної реабілітації недоношених дітей [1–15]. Методи дослідження – загальнонаукові: аналіз, синтез, експериментування зі схемами (розробка їх змістовності, перевірка продуманості та практичності під час розробки понять, практичних моделей і програм фізичної реабілітації); контент-аналіз історій хвороб; соціологічні – анкетування, бесіда; педагогічне спостереження. Результати. Концепцію фізичної реабілітації для недоношених дітей із порушеннями рухових функцій різної етіології розроблено з урахуванням досягнень сучасної науки у сфері відновлювального лікування із застосуванням нового підходу до розв’язання цієї проблеми у фізичній реабілітації. Висновки. Застосування програми фізичної реабілітації для недоношених дітей із порушеннями рухових функцій різної етіології демонструє доцільність використання катамнестичного спостереження недоношених дітей, а також необхідність упровадження етапного алгоритму фізичної реабілітації, заснованого на індивідуальних вікових особливостях і можливостях недоношеної дитини, етапній оцінці поточного стану за основним діагнозом та видом патології, об’єктивній оцінці рівня психомоторного розвитку. Every year, over 15 million of dysmature infants are born in the world, which is 10 % of all newborns. Prematurity is the main cause neonate deaths. Many of the survivors are disabled. The aim of the research is to establish a theoretical justification of a comprehensive stepwise physical rehabilitation algorithm application for dysmature infants with the mobility infraction and different gestation term. Materials and Methods: the experience of domestic and foreign experts in the field of physical rehabilitation of dysmature infants was reviewed [1–15]. Methods – general scientific: analysis, synthesis, generalization, comparison, experimentation with schemes (development of its inclusiveness, an audit of its reasonable and practical aspects, while conducting the concepts, real models and physical rehabilitation programs operation); content analysis of medical records; sociological – questionnaires, the conversation; pedagogical supervision. The results. The concept of physical rehabilitation program for dysmature infants with the different causation of mobility infraction has been developed, with taking into consideration the achievements of modern science in the field of restorative treatment and a new approach to solving this problem in the field of physical rehabilitation. Conclusions. The physical rehabilitation program for dysmature infants with the different causation of mobility infraction application demonstrates the relevance of the follow-up supervision on dysmature infants, as far as, the necessity of a stepwise algorithm implementation for physical rehabilitation, based on individual age features and capabilities of a dysmature infants, a stepwise assessment of the current status accordingly to the diagnosis and a type of pathology, an objective assessment of the psychomotor development level.
Methodical Bases of Physical Rehabilitation Program Construction for First-year Dysmature Infants with Mobility Infraction
Keywords: фізична реабілітація; недоношена дитина з порушенням рухових функцій; алгоритм фізичної реабілітації; катамнестичне спостереження; Physical rehabilitation; dysmature infants with the mobility infraction; an algorithm of physical rehabilitation; follow-up observation