Соціально-демографічний потенціал гірських територій (на матеріалах Львівської області) - Бегень, Олеся; Begen, Olesya (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Проаналізовано сучасні суспільно-географічні аспекти розміщення населення в гірських районах Львів- ської області. Розглянуто природно-географічні чинники, що впливають на динаміку розселення населення в горах. Здійснено оцінювання сучасних соціально-демографічних умов у межах гірських районів Львівщини за основними групами соціоприродних показників: демографічною ємністю, зайнятістю населення та сприятли- вістю земельних угідь. Проведено оцінювання соціодемографічних умов для шести типів гірських місцевостей. Аналіз основних показників, що визначають сучасну демографічну ситуацію в регіоні, підтвердив її повільне покращення, однак і сьогодні залишається дуже низький рівень демографічної безпеки. The modern society-geographical aspects of placing of population are analyzed in mountain districts in L’viv region. Nature-geographical factors that influence on the dynamics of settlement of population in mountain are considered. The evaluation of modern social-demographic terms is carried out within the limits of mountain districts of L’viv Region after the basic groups of indexes: by a demographic capacity, employment of population and favorableness of the land use. The evaluation of demographic for terms is conducted for six types of mountain localities. The analysis of basic indexes that determine a modern demographic situation in region confirmed her slow improvement, however and today there is a very low level of demographic safety.
Social-Demographic Potential of Mountain Territories (on Materials of L’viv Region)
Keywords: гірські райони; соціодемографічна ситуація; соціальні умови; екологічні умови; соціально-демографічний потенціал; mountain districts; social-demographic situation; social terms; ecological terms; social-demographic potential