Основи антропології - Надольська, Валентина Василівна; Nadolska, Valentyna V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Основними завданнями вивчення дисципліни «Основи антропології» є засвоєння студентами вузлових питань антропології, закономірностей історико-еволюційного розвитку людини, її соціальних та біологічних спільностей, суспільства; оволодіння методикою антропологічних досліджень, методологією систематики і типології, аналізу досліджуваних наукою процесів і явищ. Значне місце в курсі відводиться визначенню напрямків практичного використання результатів антропологічних досліджень в історичній та інших гуманітарних науках. Звертається увага на висвітлення теоретичних та дискусійних проблем із врахуванням найновіших досягнень сучасної вітчизняної і зарубіжної науки, на оволодіння понятійно-категоріальним апаратом антропології. Програма навчальної дисципліни “Основи антропології” складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра напряму 6.020302 історія; 6.020103 музейна справа та охорона пам’яток історії та культури.
Keywords: антропологія; палеоантропологічні дослідження; соматологічні дослідження; антропогенез; гомінізація; расоутворюючі фактори; раса