Лісівничо-селекційна оцінка деревостану сосни звичайної Ківерцівського лісництва - Береза, Олександр Мар’янович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі розглядаються результати лісівничо-селекційної оцінки деревостану сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) з метою виділення перспективних деревостанів і плюсових дерев для подальшого відтворення цінного генофонду. Проаналізовано основні показники росту, продуктивності, якості стовбура, стану насаджень та їхньої стійкості до несприятливих факторів. Проведено порівняння фенотипічних особливостей дерев, визначено вплив лісорослинних умов на формування господарсько цінних ознак. За результатами оцінювання виділено краще за комплексом ознак насадження, придатне для створення постійних лісонасіннєвих ділянок і селекційного покращення породи. Отримані дані можуть бути використані в практиці лісового господарства для підвищення продуктивності та якості соснових лісів. Робота виконана на 46 сторінках друкованого тексту, містить 12 таблиць, проілюстрована 1 рисунком. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури (51 джерело).
Keywords: сосна звичайна; лісівничо-селекційна оцінка; плюсові дерева; лісонасіннєва база; насадження; продуктивність