Експериментальне вивчення коливань на прикладі механічних маятникових систем - Чикалюк, Роман Анатолійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Маятник є одним із найдавніших фізичних приладів. За допомогою крутильних маятників було відкрито закони гравітаційної та електричної взаємодії, виміряно тиск світла, виконано безліч інших фізичних експериментів. Останнім часом реалізована низка експериментів для виявлення гравітаційних хвиль. У проєкті LIGO інтерференційним методом вимірювалось зміщення пробних мас, підвішених на стальних струнах у вакуумних камерах. Спеціальне обладнання захищало такий «маятник» від будь-яких вібрацій, у т.ч. сейсмічних, та теплових деформацій. Джерелом збурень, яке не можна усунути у механічних маятникових системах, залишається хаотичний тепловий рух молекул у нитці підвісу і підвішеному тілі. Проте амплітуду коливань, викликаних тепловим рухом, можна зменшити, збільшуючи добротність маятника. Таким чином, маятник був і залишається важливим науковим інструментом для вивчення не тільки окремих фізичних процесів, але і фундаментальних властивостей матерії. З іншого боку, за допомогою маятників можна продемонструвати і дослідити різні види коливань: з одним, двома чи кількома ступенями вільності; лінійні і нелінійні; консервативні і дисипативні. До того ж рух різних видів маятників, наприклад подвійного маятника, хвильового маятника – видовищний і часто несподіваний, що спонукає учнів вивчати і пояснювати його, і викликає інтерес до фізики в цілому.
Keywords: коливання