Особливості впливу спеціальної силової підготовки на результативність в змагальній діяльності в змішаних єдиноборствах (на прикладі хортингу) - Федоров, C.; Андрійчук, Ольга Ярославівна; Глухов, І.; Дробот, К.; Абрамов, К.; Пишка, О. (My University, 2024)
Стаття присвячена вивченню проблеми щодо особливості впливу силової підготовки в хортингу на ефективність реалізації функціонального адаптаційного потенціалу організму спортсменів та їх рівня технічної та тактичної майстерності в процесі змагальної діяльності. В процесі дослідження проводився порівняльний аналіз результатів поєдинків між спортсменами всіх трьох дослідних груп виявлених на етапу відбору на чемпіонат України після трьох місяців використання експериментальних моделей тренувальних занять з силової підготовки та в період проведення змагань щодо відбору на кубок України. Результати дослідження показали, у спортсменів другої групи на даному етапі дослідження під час відбіркових поєдинків кількість перемог знизилась на 41,7% порівняно з попередніми результатами. В той час, у спортсменів третьої групи навпаки, спостерігаємо підвищення результативності змагальної діяльності на 62,5% порівняно з кількістю перемог фіксованих під час відбіркових поєдинків на чемпіонат України до початку використання експериментальної моделі занять з силової підготовки.В процесі аналізу результатів змагальної діяльності фіксованих в кінці дослідження під час проведення відбіркових поєдинків на кубок України було виявлено, що у спортсменів другої групи порівняно величною показників попереднього контролю спостерігаємо найбільше зниження кількості перемог в 4 рази за рахунок технічного нокауту. При цьому, у спортсменів даної групи показник кількості отриманих перемог за рахунок нокауту зменшився на 50,0% порівняно з результатами, які були виявлені під час відбіркових змагань до початку застосування запропонованої експериментальної моделі тренувальних занять. Відповідну негативну динаміку до зменшення в 3 рази кількості перемог отриманих в поєдинках зі спортсменами третьої групи в умовах використання задушливих прийомів, фіксуємо в учасників другої групи на даному етапі дослідження порівняно з результатами виявленими в попередніх змаганнях..
Keywords: хортинг; змагальна діяльність; силова підготовка; навантаження; 796.412-055.2