SPA технології як чинник підвищення конкурентоспроможності санаторно-курортних закладів (на прикладі Північно-Західного регіону України) - Мар’юсик, Артем Федорович (My University, 2025)
Сучасний стан розвитку суспільства вимагає пошуку нових форм рекреаційних занять. Це зумовлено динамічним темпом життя людини, психологічному навантаженні, великому об’єму інформації, в Україні – це ще й додаткові стреси і фізичне виснаження людей, зумовлено воєнними діями на нашій території. Тому SPA та WELLNES – технології є одними з важливих напрямків оздоровчого туризму. Вони допомагають знати стрес, нормалізувати ментальне здоров’я, допомагають гармонізувати «розум, тіло і дух», сприяють релаксації і оздоровленню. У роботі дано аналіз сучасного стану SPA та WELLNES – технологій у санаторно-курортних закладах Північно-Західного регіону України та перспективи їх впровадження. Для досягнення мети були поставлені наступні завдання: розкрити сутність понять SPA та WELLNES-туризму; проаналізувати історію розвитку SPA та WELLNES-індустрії; з’ясувати тенденції розвитку SPA-індустрії в Україні і світі; дослідити місце SPA та WELLNES-туризму в індустрії гостинності України; провести аналіз сучасного стану використання SPA та WELLNES-технологій на прикладі лікувально-оздоровчих закладів регіону; проаналізувати проблеми і перспективи розвитку галузі; запропонувати шляхи удосконалення використання SPA та WELLNES-інновацій в індустрії гостинності регіону для підвищення їх конкурентноспоможності.
Keywords: SPA; WELLNES-туризм; санаторно-курортні заклади; санаторно-курортні заклади