Регіональна екомережа Волинської області - Петлін, Валерій Миколайович; Фесюк, Василь Олександрович; Карпюк, Зоя Костянтинівна (Національна академія наук України, Інститут географії, 2021)
Мета публікації – з’ясувати особливості формування, сучасної структури, перспектив розвитку регіональної екомережі Волинської області, обґрунтуваи заходи щодо оптимізації її територіальної організації. Застосовано методи порівняльно-географічного аналізу, картографічного моделювання, статистичний. Охарактеризовано усі наявні природоохоронні мережі області: території та об’єкти природно-заповідного фонду, водно-болотні угіддя Рамсарського переліку, особливо важливі природоохоронні території мережі Емеральд, регіональну екомережу, подано розроблену авторами схему регіональної екомережі, визначено проблеми її функціонування. Особливостірозвитку природно-заповідного фонду, обґрунтування структурно-функціональних елементів регіональної екомережі розглянуто із врахуванням їх ієрархічності й ландшафтної репрезентативності. Обґрунтовано необхідність подальших фізико-географічних досліджень регіональних природоохоронних мереж з метою оптимізації ландшафтно-екологічної організації території.
Keywords: природно-заповідний фонд; водно-болотні угіддя; Рамсарський перелік; регіональна екомережа; мережа Емеральд; Волинська область; 502.13 (477.82)