Непрямий мовленнєвий акт як мовний репрезентатив комунікативної інтенції - Шуляк, Ірина Михайлівна; Shuliak, I. M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Статтю присвячено аналізу та характеристиці непрямого мовленнєвого акту в системі мовних репрезен¬тативів комунікативної інтенції мовця. Розкрито механізм породження непрямого мовленнєвого акту; виокрем¬лено семантичне і прагматичне значення у його структурі. Виявлено, що непрямому мовленнєвому акту влас¬тиве розширення та поглиблення змісту повідомлення в результаті нарощення семантичного значення мовних одиниць висловлювання через конситуативні умови їх уживання мовцем відповідно до потреб комунікативної інтеракції. Встановлено, що за допомогою непрямого висловлювання мовець передає співрозмовникові значно більший зміст, ніж той, який він реально повідомляє, і те, що мається на увазі, не завжди збігається з тим, що він говорить, тому що висловлювання імпліцитне. З’ясовано, що результатом опосередкованого способу вираження значення в непрямому мовленнєвому акті є імпліцитний смисл. У результаті аналізу комунікативної категорії визначено, що непрямий мовленнєвий акт, зберігаючи свій прямий комунікативний задум, виражений експліцитно, стає виразником іншого, заздалегідь сформованого мовцем, імпліцитного. The article is devoted to the analysis and characteristics of indirect speech act in the system of linguistic representatives of the speaker communicative intention. The article deals with the analysis of mechanism of indirect speech act interpretation. It is determined semantic and pragmatic meaning in the structure of indirect utterance which are expressed in explicit and implicit levels. The semantic meaning of indirect speech act increased due to the context conditions and other extralinguistic factors. The hidden semantic layer of indirect speech act expresses and reveals new meaning of utterance, which becomes dominant and expresses the communicative intention of addressee. It is found out that addressee uses indirect expression to convey the hearer much more information than by the one he actually says, and what is meant, not always coincide with what he says, because the indirect speech act is implicit. In speech act the implicit meaning is expressed in indirect way and is inferred in reliance on the context, certain cognitive and pragmatic factors and conditions of verbal communication. According to the analysis of indirect speech act, it is found out that indirect utterance expresses two communicative intentions in explicit and implicit ways.
Indirect Speech Act as Linguistic Representative of Communicative Intention
Keywords: непрямий мовленнєвий акт; indirect speech act; семантичне значення; semantic meaning; прагматичне значення; pragmatic meaning