Географія рослин - Кузьмішина, Ірина Іванівна; Kuzmishyna, Iryna I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У курсі лекцій розкрито основні поняття в географії рослин та її місце серед інших ботанічних наук, завдання і проблеми сучасної географії рослин, подано короткий нарис історії географії рослин, висвітлено вчення про ареал, зокрема поняття про ареал, об’єкт в ареалогії, розміри ареалу, космополітні ареали, розміщення рослин по площі ареалу, методи картування ареалів, зміни площі (розселення рослин), типи ареалів, фактори, що обумовлюють конфігурації ареалів, поняття про реліктові ареали, ендеми, вікаруючі види, диз’юнкції ареалів, коротко охарактеризовано центри походження культурних рослин, розкрито основні поняття вчення про флору та елементи флори у географії рослин, розглянуто класифікаційні одиниці флористичного районування Земної кулі за А. Л. Тахтаджяном, охарактеризовано фізико-географічне положення, загальна характеристика флори та її ендемічні таксони, поділ на фітохорії та їх особливості Голарктичного, Палеотропічного, Неотропічного, Капського, Австралійського, Голантарктичного та Океанічного флористичних царств Землі. Курс лекцій підготовлений за матеріалами лекцій з курсу "Географія рослин", які були прочитані на кафедрі ботаніки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки протягом 2008-2016 рр. Для студентів біологічних факультетів вищих навчальних закладів (напрям підготовки 6.070400 "Біологія", освітній ступінь – бакалавр).
Keywords: географія рослин; флори світу; ендем; релікт