Аграрна реформа на Волині і кооперація: перспективи розвитку в контексті історичного досвіду - Шабала, Ярослав Миколайович; Shabala, Yaroslav M. (Львівська комерційна академія, 2009)
Аналізується процес реалізації аграрної реформи у Волинській області в 1995-2005 рр. та стан розвитку сільськогосподарської кооперації,подаються приклади з історії кооперативного руху в середовищі волинських селян у 20-30-х рр. ХХ ст., які свідчать про його господарську ефективність. Це може послугувати для визначення основних напрямів, ідейних та організаційних засад кооперативного будівництва в аграрному секторі на сучасному етапі. The article deals with the process of realization of the aqrarian reforms in the Volyn reqion and the state of aqricultural cooperation development. The futhor provides the examples from the history of cooperation movement among peasentry in 20 – 30-ies of the 20-th cent., which illustrate its economic effectiveness. The conclusions can be important for workinq out the main ways of ideoloqical and structural basis of cooperatinq process at the modtrn staqe.
Шабала Я. М. - кандидат історичних наук, доцент кафедри археології, давньої та середньовічної історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки
Keywords: аграрна реформа; сільське господарство; селяни; товаровиробники; кооперація; кооператив; land reform; agriculture; villagers; commodity producer; cooperation