Фактори підвищення ефективності змагальної діяльності кваліфікованих волейболістів - Муантадр Фадел Кадхам Хаммуди (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Мета роботи – визначення основних факторів, що впливають на ефективність змагальної діяльності волейболістів. Методи дослідження – теоретичний аналіз й узагальнення, систематизація, аналіз наукової та науково-методичної літератури. Показано, що на сучасному етапі розвитку волейболу в Україні найголовнішим фактором підвищення ефективності змагальної діяльності у волейболі є обов’язкове використання під час проведення змагань автоматизованої системи на основі відеозйомки й спеціалізованого програмного забезпечення типу «Data Volley» і «Utilius VS», призначених для фіксації техніко-тактичних дій волейболістів у ході гри. Це дасть змогу, передусім, виявити сильні та слабкі сторони техніко-тактичних дій волейболістів для подальшого коригування їхнього тренувального процесу й процесу функціональної підготовки. Надалі можливе підвищення рівня спортивної майстерності спортсменів та поліпшення якості гри, підвищення ефективності змагальної діяльності у волейболі. The aim of the work is to determine the main factors affecting the effectiveness of volleyball competition. Methods of research – theoretical analysis and generalization, systematization, analysis of scientific and scientific-methodological literature. It is shown that at the present stage of volleyball development in Ukraine the most important factor in increasing the effectiveness of competitive activity in volleyball is the mandatory use of an automated system based on video shooting and specialized software such as «Data Volley» and «Utilius VS» Tactical actions of volleyball players in the course of the game. This will allow, first of all, to identify the strengths and weaknesses of technical and tactical actions of volleyball players to further adjust their training process and functional training process. In the future may increase the level of sportsmanship of athletes and improving the quality of the game, improving the efficiency of competitive activity in volleyball.
Factors Increasing the Efficiency of Competition Activity Qualified Volleyball Players
Keywords: волейбол; спортсмени; ефективність; змагальна діяльність; volleyball; athletes; efficiency; competitive activity