Становлення інституту військових капеланів в Україні IX–XVIII ст. - Петрович, Валентина Василівна (My University, 2024)
У статті висвітлено процес становлення інституту військових капеланів в Україні в IX–XVIII століттях. Доведено, що цей процес став результатом довготривалого процесу практичних кроків та теоретичного переосмислення ролі та значення функціонування капеланства у формуванні духовно-моральних якостей і задоволенні духовно-релігійних потреб військових. Визначено, що основними завданнями діяльності капеланів під час війни в Україні в різні історичні періоди є душпастирська опіка над військовослужбовцями, які постійно перебувають в екстремальних умовах, віддалені від близьких та рідних. Основними способами підтримки військовослужбовців є молитва та живе спілкування.
Keywords: капелан; душпастирська служба; військове капеланство; духовно-моральні якості; Церква