To the problem of automation of accounting and analytical process in the system of information and economic security of the enterprise - Шматковська, Тетяна Олександрівна; Shmatkovska, Tetiana О. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Current trends of automation of accounting and analytical process of accounting entities in Ukraine are determined in the article. Main software used for automate accounting processes including: «1C», «Best Zvit Plus», «Parus» were compared. Stages necessary for achievement of information security by means of effective use of the automated accounting systems were allocated. Attention was focused on a problem of automated accounting systems functioning in terms of economic security tools and prevention of unauthorized information use on the enterprises.

В статті акцентовано увагу на тому, що для ефективної організації власної діяльності, перед підприємством постає завдання вдалого вибору програмного продукту для автоматизації обліково-аналітичного процесу, що максимально задовольнятиме його вимогам та враховуватиме особливості функціонування. Окреслено сучасні тенденції щодо автоматизації обліково-аналітичного процесу господарюючих суб’єктів в Україні. Визначено основні переваги та недоліки при застосуванні комп’ютерної техніки та інформаційних технологій для автоматизації обліку та аналізу на підприємствах в нинішніх умовах ведення господарської діяльності. Висвітлено основні фактори, що потребують врахування при впровадженні нових інформаційних систем на підприємстві. Подано співставлення найбільш-поширених програмних продуктів, що використовуються для автоматизації обліково-аналітичного процесу на підприємстві, зокрема «1С», «Бест Звіт Плюс» та «Парус». Охарактеризовано засади роботи в програмному продукті «1С» та окреслено недоліки щодо його застосування у процесі автоматизації обліково-аналітичної діяльності підприємства. Запропоновано можливі шляхи щодо покращення сформованих тенденцій в найближчій та віддаленій перспективі в умовах необхідності забезпечення інформаційної та економічної безпеки підприємства. Виділено етапи, необхідні для досягнення інформаційної безпеки за допомогою ефективного застосування автоматизованих обліково-аналітичних систем. Акцентовано увагу на проблематиці функціонування автоматизованих обліково-аналітичних систем в аспекті налагодження інструментарію економіко-інформаційної безпеки та уникнення несанкціонованого використання спеціалізованої обліково-аналітичної інформації на підприємстві.
До проблематики автоматизації обліково-аналітичного процесу в системі формування інформаційної та економічної безпеки підприємства
Keywords: обліково-аналітичні програмні продукти; автоматизація обліково-аналітичних процесів; ефективність функціонування підприємства; управлінський програмний комплекс «1С»; інформаційна безпека; accounting and analytical software products; automation of accounting and analytical processes; efficiency of activities of the entity; managerial «1C» software complex; the security of information