Поняття та компоненти комп’ютерної грамотності дітей дошкільного віку - Ємчик, Олександра Григорівна (Класичний приватний університет, 2020)
Статтю присвячено аналізу походження, змісту та компонентів поняття комп’ютерної грамотності дітей дошкільного віку. Зазначено, що розростання та розгалуження освітньої інформаційної інфраструктури стимулює необхідність інтенсифікації формування та розвитку інформаційної культури й комп’ютерної грамотності, потреба в наявності яких виникає навіть у ранньому віці. Використання комп’ютерних технологій в освітньому процесі з дітьми дошкільного віку, а звідси – і формування в них комп’ютерної грамотності не лише можливе, але й необхідне в сучасних умовах. Узагальнено основні напрями використання інформаційно-комунікаційних технологій у закладі дошкільної освіти, впровадження їх у роботу та формування інформаційної компетентності дітей дошкільного віку: застосування комп’ютерних технологій у процесі проведення занять та інших форм організації освітнього процесу в закладі дошкільної освіти; проведення занять безпосередньо з формування комп’ютерної грамотності у процесі реалізації освітньої лінії «Комп’ютерна грамота»; розвиток пізнавальних здібностей, мотивації до навчання, розвиток творчих здібностей. Інформаційну грамотність визначено як базову компетентність, яка є основою інтеграції соціальної, особистісної, пізнавальної, предметно-діяльнісної компетентностей та забезпечує професійну мобільність людини і спирається на універсальне вміння працювати з різними джерелами інформації. Комп’ютерна грамотність постає як системна сукупність знань і умінь, необхідних людині для життя й діяльності в інформаційному суспільстві, використання комп’ютера як знаряддя інтелектуальної праці. У процесі дослідження виділено мотиваційний, когнітивний, операційний, фізіологічно-безпековий, рефлексивно-креативний компоненти комп’ютерної грамотності дитини дошкільного віку. Перспективою подальших розвідок у цьому напрямі обрано визначення способів формування та розвитку загальної інформаційної компетентності дітей дошкільного віку в освітньому процесі закладів дошкільної освіти.
Keywords: інформаційна культура; комп’ютерна грамотність; інформаційно-комунікаційні технології; комп’ютерна грамотність дітей дошкільного віку; 373.2.015.31:004.9(072)