Повсякдення у дзеркалі мемуарної радянської літератури (В. Сосюра та інші) - Колошук, Надія Георгіївна; Koloshuk, Nadiia G. (Бердянський державний педагогічний університет, 2012)
У статті йдеться про вияв повсякдення та образ «життєвого світу» у радянській мемуаристиці на матеріалі «автобіографічного роману» В. Сосюри «Третя Рота» та в порівнянні з мемуарними книгами І. Еренбурґа, Ю. Смолича, В. Катаєва, М. Шаґінян, А. Дімарова тощо. Конфлікт радянського митця зі владою проявлявся не лише у видавничій практиці щодо мемуарів, але й у характері самоцензури, яка «редагувала» образ повсякдення. В статье идёт речь о проявлении повседневности в образе «жизненного мира» в советской мемуаристике на материале «автобиографического романа» В. Сосюры «Третья Рота» и в сравнении с мемуарными книгами И. Эренбурга, Ю. Смолича, В. Катаева, М. Шагинян, А. Димарова и др. Конфликт советского художника с властью проявлялся не только в издательской практике относительно мемуаров, но и в характере самоцензуры, которая «редактировала» образ повседневности. The article deals with the display of everyday life and the image of the “life world” in the Soviet memoir literature based on the material of the “autobiographical novel” “Tretia Rota” by V. Sosiura and in comparison with autobiographical books by I. Erenburg, Yu. Smolich, V. Katayev, M. Shaginyan, A. Dimarov and others. The Soviet artist’s conflict with the authority became apparent not only in the publishing company as to the memoirs, but in the type of self-censure which “edited” the image of everyday life.
Everyday life in the mirror of the Soviet memoir literature (V. Sosiura and others).
Keywords: предметна образність; повсякдення; радянська мемуаристика; «Третя Рота» В. Сосюри; автобіографічний роман; конфлікт митця зі владою; самоцензура; subject figurativeness; everyday life; Soviet memoirs; “Tretia Rota” by V. Sosiura; an autobiographical novel; the artist’s conflict with the authority; self-censure