Особливості застосування ситуаційних задач у сучасній школі - Красюн, Наталія Борисівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
У сучасному освітньому середовищі на перший план виходить важливість взаємозв’язку між теоретичними та практичними знаннями. У ситуаціях, коли пізнавальна активність учнів низька, ситуаційні завдання можуть бути використані для створення ситуацій, які сприяють почуттю самореалізації та досягнень, дозволяючи їм продемонструвати свої здібності та застосувати наявний досвід і знання. Характерною особливістю ситуаційних завдань є те, що вони чітко орієнтовані на практику, але їх вирішення вимагає певних теоретичних знань. Вирішуючи ситуаційні завдання, учні занурюються в атмосферу своєї майбутньої професії. В роботі вперше проаналізовано ефективність системного використання ситуативних задач у практичній роботі педагога на різних вікових діапазонах учнів та доведено, що їх застосування підвищує рівень навчальної мотивації учнів та покращує їх практичні навички. Систематизовано сучасні дані щодо використання ситуативних завдань в педагогічній практиці та проаналізовано усі позитивні та негативні сторони їх застосування на уроках. Доведено, що попри зниження навчальної мотивації у старших класах, використання ситуативних завдань не тільки покращує начальну мотивацію учнів, а й позитивно впливає на успішність.
Keywords: ситуаційні завдання; навчальна мотивація учнів; практичні навички учнів