Моделювання процесів популяційної динаміки - Мекуш, Оксана Григорівна; Кузьмич, Олена Іванівна; Гришанович, Тетяна Олександрівна; Mekush, Oksana H.; Kuzmych, Olena I.; Hryshanovych, Tetiana O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У статті проводиться огляд методів математичного та комп’ютерного моделювання процесів популяційної динаміки, проводиться аналіз моделей, наводяться можливості застосування таких моделей в різних галузях науки та перспективи подальших впроваджень. Крім того, на базі авторського досвіду представлені застосування принципово різних способів моделювання процесів розвитку популяцій - метод кліткових автоматів, реалізований засобами мови програмування Java та метод диференціальних рівнянь, проведено комп’ютерну реалізацію моделей. Досліджено інструменти чисельного моделювання динамічних моделей взаємодії популяцій засобами MatLab (версія 7.6.0 (R2008a)). Побудовані графічні залежності чисельності популяції від часу та фазові траєкторії, виконано порівняння методів та висновки.
Keywords: математичне моделювання; процеси популяційної динаміки; метод кліткових автоматів та метод диференціальних моделей