Особливості гідрохімічного режиму Шацьких озер - Хвисюк, Андрій Анатолійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В останні десятиріччя інтенсивність і структура природокористування в регіоні значно змінилися, що призвело до деяких трансформацій як у характеристиках хімічного складу води, так і в особливостях багаторічного гідрохімічного режиму в Шацьких озерах. За головними йонами вода в досліджуваних озерах гідрокарбонатно-кальцієва, прісна та ультрапрісна, в якій величина мінералізації може коливатися в межах 122-319 мг/дм3, і впродовж останніх десятирічь залишається більш-менш стабільною. В результаті проведених комплексних досліджень особливостей багаторічного гідрохімічного режиму Шацьких озер, за період спостереження з 2000 до 2020 рр., встановлено тенденцію, щодо збільшення мінералізації води (переважно за рахунок збільшення концентрації сульфатних іонів), а також посилення процесу евтрофікування, що позначилося на збільшенні концентрації біогенних речовин, насамперед азоту та фосфору. Все це разом призводить до загального погіршення якості води досліджуваних озер. Концентрація фосфатів (РО43-) у гідроекосистемах Шацького поозер’я зросла за досліджуваний період від майже нульових значень до 0,068 мг/дм3. Крім того, збільшилася концентрації розчиненого заліза у воді озер в 1,5-4 рази. Тому назріла необхідність не задовольнятися природно-регулюючими у водоймах процесами, а терміново визначатися щодо розробки і застосування водоохоронних заходів на озерах, які були б спрямовані на збереження та поліпшення якості водного середовища, збереження природних ресурсів та підтримку біорізноманіття.
Keywords: хімічний склад води; озеро; йони; мінералізація води; антропогенне навантаження; гідрохімічний режим; біогенні речовини; Шацькі озера