Психологічні особливості девіантної поведінки сучасних підлітків - Артинюк, Владислав Олександрович (My University, 2024)
У магістерські роботі здійснено теоретико-методологічний аналіз джерелознавчої бази з проблематики особистісної девіантності, проаналізовано специфіку психопрофілактики й психокорекції девіантної (адиктивної, агресивної та ін.) поведінки особистості. Поведінкові відхилення, які проявляють особи різних вікових категорій вносять хаос і дестабілізують суспільство, а також проявляються інколи навіть у патогенних варіантах (самогубство, булінг, важкі форми наркоманії, хронічний алкоголізм тощо). Кількісний аналіз та якісна інтерпретація отриманих показників дала підстави стверджувати про загалом середній рівень прояву девіантної поведінки у досліджуваних.. Було констатовано дуже невисоку кількість дітей з проблеми у зловживанні алкогольними напоями, а також досить невисоку залежність від куріння. Діти з девіантними маркерами особистісної та соціальної поведінки потребують пильної уваги з боку психологів. Основними тенденціями повинна стати психопрофілактика девіантності, а також системне надання ревіталізаційної допомоги з метою зниження та нейтралізації негативних проявів асоціальної поведінки у підлітковому середовищі. Практичне значення дослідження полягає у тому, що його результати можуть бути використані психологами, педагогами, батьками для попередження проявів різновидової девіантної поведінки серед дітей
Keywords: девіантна поведінка; адиктивна поведінка; психопрофілактика; психокорекція; дезадаптація; девіація; алкоголізм; вандалізм