Методологічні основи організації позакласної роботи з географії у сучасному освітньому процесі - Михальчук, Павло Віталійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Представлена магістерська робота присвячена теоретико-методологічному обґрунтуванню та практичному аналізу організації позакласної роботи з географії у закладах загальної середньої освіти в умовах реалізації компетентнісно орієнтованої моделі навчання та положень Концепції Нової української школи. У дослідженні розкрито сутність поняття «позакласна робота», визначено її функції, завдання та роль у формуванні ключових і предметних географічних компетентностей учнів. У роботі систематизовано сучасні форми позакласної роботи з географії, зокрема систематичні й епізодичні, охарактеризовано їх дидактичний, розвивальний і виховний потенціал. Особливу увагу приділено принципам, методам і педагогічним умовам організації позакласної діяльності, що забезпечують активізацію пізнавальної діяльності учнів, розвиток просторового мислення, дослідницьких умінь і екологічної свідомості. Проведено аналіз ефективності традиційних і інноваційних форм позакласної роботи з географії, визначено проблеми та перспективи їх упровадження в освітню практику. На основі діяльнісного та компетентнісного підходів розроблено й методично обґрунтовано інтелектуально-розважальну гру «ГеоКвест: навколо світу за 120 хвилин» та навчально-польову експедицію «Таємниці Волинської Амазонії», спрямовані на інтеграцію навчальних, розвивальних і виховних завдань географічної освіти. Наукова новизна дослідження полягає в розробленні та апробації комплексної методичної моделі позакласної роботи з географії, що поєднує ігрові та дослідницькі форми діяльності й орієнтована на формування ключових географічних компетентностей учнів з використанням регіонального краєзнавчого матеріалу.Практичне використання отриманих результатів можливе в діяльності вчителів географії, керівників гуртків і факультативів, організаторів позашкільної освіти, а також у процесі підготовки майбутніх учителів географії та підвищення кваліфікації педагогічних працівників.
Keywords: позакласна робота; географічна освіта; географічні компетентності; діяльнісний підхід; географічний квест; навчально-польова експедиція; позакласна робота; географічна освіта; географічні компетентності; діяльнісний підхід; географічний квест; навчально-польова експедиція