Ku demokracji informacyjnej poprzez formy online udziału politycznego - Митко, Антоніна Миколаївна; Mytko, Antonina M. (Centrum Badań Wschodnich, 2015)
W artykule został zbadany model procesowy demokracji informacyjnej. Określono jego podstawowe formy – bezpośrednią, wpół pośrednią, demokrację typu open source. Przeanalizowano głosowanie elektroniczne, wybory on-line, referendum on-line, parlament elektroniczny i inne formy procesowe demokracji informacyjnej. Przedstawiono ich możliwości i korzyści wobec obywateli w sferze informacyjnej, w tym w procesie zarządzania i systemie politycznym.
К информационной демократии через он-лайн формы политического участия
Towards i-democracy through forms of online political participation
Keywords: model procesowy; demokracja informacyjna; wybory on-line; głosowanie elektroniczne