Кількісна оцінка сучасних тенденцій водокористування у Волинській області - Фесюк, Василь Олександрович; Мороз, Ірина Анатоліївна (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета. Провести кількісну оцінку основних тенденцій водокористування у Волинській області, проаналізувати динаміку обсягів водозабору за основними секторами та виявити ключові чинники, що впливають на зміну структури та обсягів використання водних ресурсів. Методи. Статистичний аналіз, cистемний підхід, прогнозне моделювання та сценарний аналіз. Результати. Водний баланс Волинської області бездефіцитний, наявні ресурси повністю покривають потреби регіону. У 2024 р. загальний водозабір становив 45,71 млн.мі, з яких 36,3 млн.мі – підземні води. Використовується лише близько 4% їх прогнозних запасів. Основними водокористувачами є житлово-комунальний сектор (50%), сільське господарство та промисловість. Ключовою проблемою є значні втрати води під час транспортування (майже 17%). Обсяг скинутих стічних вод становив 29,08 млн.мі, з них більшість – очищені. Очисні споруди працюють на межі потужності, що створює ризики погіршення якості води у річках Прип’яті та Західного Бугу. Негативними наслідками є локальні перевищення вмісту біогенних речовин у воді та проблеми децентралізованого водопостачання. Загалом водогосподарська система області стабільна, але потребує модернізації очисних споруд, мереж водопостачання та водовідведення, посилення екологічного контролю. Висновки. Гідроекологічні проблеми Волині комплексні та зумовлені зношеною інфраструктурою, зростанням стічних вод і впливом агросектору, що призводить до погіршення самоочисної здатності водойм. Водночас спостерігаються позитивні зміни: розвиток повторного водокористування, модернізація очисних споруд, ощадливіші технології. Пріоритетами є зменшення втрат води, модернізація очисних споруд, розвиток замкнених циклів у промисловості, водозбереження в агросекторі, цифровий моніторинг, інтегроване управління та ширше залучення громадськості до вирішення проблем водокористування.
Keywords: водокористування; споживання води; скид стічних вод; сталий розвиток; стан водних ресурсів; гідроекологічна проблема; 338.46:628.1(477.82)-047.44