Оцінка гідрохімічних показників в аспекті екологічного управління у басейні річки Стрипа - Караїм, Ольга Анатоліївна; Караїм, Володимир Павлович; Лавринюк, Зоряна Володимирівна; Боярин, Марія Володимирівна; Джам, Олена Адамівна (Видавничий дім «Гельветика», 2023)
Здійснення комплексної оцінки гідрохімічних показників є необхідним етапом у розробці стратегій екологічно-го управління водними ресурсами. Дані гідрохімічних досліджень дають можливість оцінити масштаби забруд-нення, визначити їх джерела та розробити ефективні заходи для відновлення та підтримки екологічно-стійкого стану водних об’єктів. Метою роботи є здійснення гідрохімічної оцінки поверхневих вод річки Стрипа в аспекті екологічного управ-ління в її басейні.Дослідження проведено на основі методів гідрохімічного аналізу, узагальнення та систематизації, аналізу та синтезу, порівняння, абстрактно-логічного та послідовного. Встановлено, що середньорічні показники вмісту таких забруднюючих речовин як азот амонійний, нітрити, нітрати, фосфати, сульфати, хлориди знаходяться у межах норми і не мають значного впливу на води. Також відповідають вимогам показники БСК, розчинний кисень та зависі. Таких речовин як нафтопродукти, хром, мідь, цинк, свинець у воді річки не виявлено.Результати оцінки гідрохімічних показників води у річці Стрипа свідчать про низькі рівні забруднення вна-слідок впливу людської діяльності і відсутність відхилень від нормативів якості. Однак скид відпрацьованих вод, навіть якщо вони очищені за стандартною схемою, призводить до значного погіршення води у річці в сучасних умовах. Це спричинює різке зниження якості води через втрату аеробних бактерій у річковому потоці, які віді-грають ключову роль у природному очищенні води.У цьому аспекті, гідрохімічні дослідження є необхідною складовою екологічного управління басейном річки, надаючи важливу інформацію для ефективного моніторингу, виявлення джерел забруднення, управління зміна-ми та забезпечення сталого використання водних ресурсів. Оцінка гідрохімічних показників виступає ключовим інструментом для збереження екологічної цілісності водних басейнів та забезпечення сталого розвитку.
Keywords: Гідрохімічний аналіз; оцінка гідрохімічних показників; екологічне управління; басейн річки; річка Стрипа; 556.114:556.51(477)