Використання прийомів здоров’язберігаючих технологій в освітньо-корекційній роботі учителя-дефектолога - Пашко, Сніжана Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглядається актуальна проблема впровадження здоров’язбережувальних технологій у корекційній діяльності з учнями з особливими освітніми потребами в умовах закладу загальної середньої освіти. З огляду на зростання кількості дітей з порушеннями розвитку, важливим є пошук ефективних методів, що одночасно спрямовані на корекцію порушень та збереження фізичного, психічного й емоційного здоров’я школярів. У першій частині роботи проаналізовано теоретичні основи здоров’язбереження в освіті й корекційній педагогіці, зокрема визначено психолого-педагогічні умови впровадження здоров’язберігаючих технологій у роботу з учнями з особливими потребами. У другому розділі представлено методичні аспекти застосування здоров’язбережувальних технологій у корекційній роботі з учнями. Детально описано діагностико-підготовчий етап, під час якого визначалися індивідуальні потреби дітей та планувалися напрями корекційного втручання. Розроблено авторську програму корекційних занять із використанням здоров’язбережувальних технологій. Оцінка ефективності застосованих здоровʼязбережувальних технологій у практиці роботи вчителя-дефектолога показала, що їх системне впровадження сприяє покращенню загального стану здоровʼя дітей, підвищенню рівня їх навчальної активності та соціальної адаптації.
Keywords: особливі освітні потреби; психофізичний розвиток; здоров’язбережувальні технології; корекційна робота; учитель-дефектолог; психофізичний розвиток; інклюзивна освіта