Польський фрагмент волинського тексту Лесі Українки - Моклиця, Марія; Moklytsya, Maria (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Твори, які Леся Українка написала під час перебування на Волині і про Волинь, складають книгу, що охоплює всю творчу еволюцію, за хронологічним і жанровим критеріями. У статті пропонується оцінити книгу в аспекті культурологічної теорії (А. Бужинська, П. Баррі, Ж. Бодріяр К. Леві-Строс, Н. Фрай та ін.), як приклад «бриколажу» нового типу. На тлі «смерті автора» і знецінення авторської творчості у постмодерну епоху сьогодні вимальовується компенсаторна тенденція: зростання пієтету класиків. Волинський текст Лесі Українки вміщує у собі також польський фрагмент, про що засвідчує вміщене у книгу оповідання «Приязнь»./ The works, written by Lesya Ukrainka during on Volyn and about Volyn fold a book that embraces all creative evolution, on chronologic and genre criteria. In the article a thesis is offered: to estimate a book in the aspect of culturological theory (A. Buzhinska, P. Barry, J. Baudrillard, Claude Levi-Strauss, N. Fry, etc.) as an example of “bricolage” of the new type. On a background of the “death of the author” and the depreciation of the author’s creativity in the postmodern era today compensatory trend emerges: the growth of piety of classics. Volyn text of Lesya Ukrainka contains also Polish fragment of confirming the story “The friendliness” contained in the book.
Polish Fragment of Lesya Ukrainka’s Volyn Text
Моклиця М. Польський фрагмент волинського тексту Лесі Українки / Марія Моклиця // Науковий вісник Східноєвропейського національного університету. Сер. «Філологічні науки. Літературознавство». – 2014. – № 9 (286). – С. 92-97.
Keywords: Леся Українка; волинський текст; бриколаж; колаж; культурологічна теорія; постмодерна епоха; Lesya Ukrainka; Volyn text; bricolage; collage; cultural theory; postmodern era