Діджиталізація на виробничих підприємствах в галузі виробництва електричних мереж - Павлова, Олена Миколаївна; Павлов, Костянтин Володимирович; Опашнюк, Юрій; Ширшиков, Назарій; Костюк, Микола (My University, 2024)
В епоху стрімкого розвитку технологій, де динаміка ринків мінлива, діджиталізація перетворюється на ключовий фактор успіху для виробничих підприємств. У сфері виробництва електричних мереж, на якій спеціалізується "Електроконтакт Україна", впровадження цифрових технологій потребує ретельного підходу, адже воно здатне значно поліпшити всі аспекти діяльності, починаючи від проектування та закінчуючи логістикою. Незважаючи на усвідомлення необхідності трансформації, процес діджиталізації на "Електроконтакт Україна" та подібних підприємствах стикається з низкою проблем. До них належать висока вартість сучасних цифрових систем управління виробництвом, автоматизації та моніторингу, потреба в перенавчанні персоналу для роботи з новим обладнанням та програмним забезпеченням, що може потребувати значних часових та ресурсних затрат. Важливим аспектом інтеграції цифрових технологій є кібербезпека. Збільшення кількості цифрових систем та мереж веде до зростання ризику кібератак, які можуть мати катастрофічні наслідки для виробничих процесів. Додатковою проблемою стає інтеграція нових систем з існуючим обладнанням, яке може бути застарілим і не сумісним з новітніми цифровими рішеннями, що потребує додаткових інвестицій в модернізацію або заміну обладнання. Всі ці виклики роблять необхідним комплексний підхід до діджиталізації, який включає детальне планування, аналіз ризиків та розробку стратегії впровадження з урахуванням специфіки діяльності "Електроконтакт Україна". Діджиталізація "Електроконтакт Україна", що спеціалізується на виробництві електричних компонентів для автомобілів, відкриває нові можливості для зростання продуктивності та розширення ринкових перспектив. Автоматизація процесів, вдосконалене управління ланцюгами поставок, а також використання аналітичних інструментів та Big Data сприяють розробці інноваційних продуктів та задоволенню потреб ринку. Ці зміни не лише підвищують ефективність внутрішнього виробництва, але й зміцнюють експортний потенціал України, роблячи підприємства конкурентоспроможними на міжнародній арені. Для забезпечення сталого розвитку та безпеки в цифрову еру "Електроконтакт Україна" має й надалі зосереджуватися на посиленні заходів кібербезпеки, щоб захищати свої цифрові активи та інтелектуальну власність. Зважаючи на вищезазначене, можна стверджувати, що комплексний підхід до діджиталізації дозволить "Електроконтакт Україна" не лише ефективно вирішувати поточні завдання, але й активно формувати майбутнє автомобільної галузі, роблячи вагомий внесок у розвиток економіки України та покращення життя її громадян. Важливо підкреслити, що діджиталізація є ключовим фактором розвитку та оптимізації виробничих підприємств, особливо в такій важливій галузі, як виробництво електричних мереж. Вона дає широкі можливості для інновацій та підвищення продуктивності, водночас ставлячи перед підприємствами нові виклики, пов'язані з кібербезпекою та необхідністю адаптації персоналу до нових умов роботи.
Keywords: діджиталізація; підприємства; виробничі процеси; виробництво електроенергії; електричні мережі; 65.011